#13672

– Svrha zakazanih pregleda je kvantitet, a ne kvalitet. Nabrojat ću samo nekoliko primjera.

– Dječiji endokrinolog (kontral na tri mjeseca): mora pregledati dnevnik samokontrole, što čini minimum 720 vrijednosti šećera, ako je sve bilo savršeno. Osim toga se tu nalaze i doze datih inzulina, 360 unosa, ako je sve bilo u redu. Pročitati 1080 vrijednosti i prodiskutirati s roditeljima svaku nepravilnost je nemoguće za 20 minuta pregleda. Ne računajući pisanje izvještaja.

– Ginekolog (15 minuta): Starija žena, dok se skine, popne na stol za pregled i obuče. Ne računamo ultrazvuk i pisanje izvještaja.

– Internist (15 minuta): Starija osoba, samo skidanje za auskultaciju srca i pluća.

– Anesteziolog (15 minuta): terapija bola – za 15 minuta je nemoguće pacijentu ordinirati npr. epiduralnu injekciju za terapiju bola.

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account