#13901

FZO je unazad dvije decenije pokrenuo aktivnosti na informatizaciji zdravstvenog sistema i unazad četiri godine snažno pokrenuo njegovu digitalizaciju zbog čega danas možemo reći da smo u odnosu na sve ostale resore zahvaljujući jasnoj viziji razvoja zdravstvenog sistema godinama ispred. Naime, u pitanju je stalna informatizacija i digitalizacija, u javnom sistemu svih osim Kliničkog centra koji nije u domenu upravljanja i nadležnosti IT sektora FZO, a sa čijom se informatizacijom počelo prošle godine, kao i velikog broja umreženih privatnih ustanova. Ovdje se radi o podržanim gotovo svim poslovnim i medicinskim procesima.

Ovdje govorimo o jednom od najvećih, a vjerujemo i najvećem informacionom sistemu u državi, sa 13 informacionih podsistema, koji koristi preko 6 500 korisnika iz zdravstva, preko 300 pravnih lica/ustanova i institucija iz sistema zdravstva, sa preko 4 000 računara, kao i trenutno preko 140 000 građana. Navedeno je najbolji dokaz stepena razvoja, ali i potvrđuje potencijal, kako kadrovski tako i tehnički koji imamo u IT sektoru, stavljen u službu informatizacije zdravstvenog sistema Crne Gore. Takođe, svi poslovni procesi su obezbijeđeni ISO standardima kvaliteta.

Rješenja FZO u pogledu informatizacije-digitalizacije sistema su prepoznata i šire od regiona i svrstavaju nas među najboljim u Evropi, zbog čega navodimo samo posljednja priznanja sa relevantnih adresa, kao što su Direktorat za informatiku Evropske komisije, SZO, OECD, SIGMA. ReSPA i sl., za platformu eZdravlje i elektronske servise u zdravstvu.

Podjestićemo i na to da je IISZ jedini informacioni sistem u zemlji obezbijedio uspješnu implementaciju dokumenata sa elektronskom identifikacijom – nove lične karte, čime se otvaraju nebrojene mogućnosti kada je u pitanju digitalizacija.

Koncept i struktura, planski razvoj sistema, apsloutna integralnost, interna i eksterna povezanost, odnosno apsolutna sposobnost i spremnost da se odgovori na sve zahtjeve i potrebe zdravstvenog sistema su karakteristike IISZ, uz napomenu da se sve navedeno oslanja na postojeće kapacitete.

Čirgić: Fond spreman da implementira novi servis vakcina COVID 19

  • This reply was modified 3 years, by sdmcg.
  • This reply was modified 3 years, by sdmcg.
  • This reply was modified 3 years, by sdmcg.

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account