#14028

Ministarstvo zdravlja Crne Gore

Ministarki dr Jeleni Borovinić Bojović

Predmet: Molba za nagrađivanje prema radu

 

Poštovana Ministarko dr Borovinić Bojović,

Dopisom od 23.2.2021.godine obratila sam se molbom, direktoru ustanove SPB Dobrota Petru Abramoviću, za povećanje zarade od 30% za tekući mjesec zaposlenim medicinskim sestrama i tehničarima na odjeljenju za produženo liječenje muško otvoreno, zbog dodatnog angažovanja u tretmanu pacijenata oboljelih od infekcije koronavirusom, čiji je broj na dan 05.03.2021. dostigao čak 30, od 47 hospitalizovanih pacijenata na ovom odjeljenju.

Zaposleni su bespogovorno, sa punom moralnom i profesionalnom odgovornošću, a bez prethodno sprovedenih pripremnih mjera zaštite (pošto je do pojave inficiranih pacijenata došlo iznenada), prihvatili rad sa covid pozitivnim pacijentima u tehnički nemogućim uslovima izolacije.

Dobila sam odgovor da je za takvu vrstu nagrade neophodna saglasnost Ministarstva zdravlja, te da je direktor SPB Dobrota g-din Abramović, uputio našu molbu Ministarstvu.

Smatram da se u novonastaloj složenoj situaciji u bolnici, obim i težina radnih zadataka osoblja odsjeka VI muško i II muško (odjeljenja za produženo liječenje otvoreno) a naročito nivo rizika po sopstveno zdravlje, ne može upoređivati sa trenutnim režimom rada i izloženosti na drugim odjeljenjima, na kojima se ne obavlja intenzivna terapija i njega somatski ugroženih, zaraženih pacijenata.

Dakle, zbog dodatnog angažovanjau naporima da se pod kontrolu stavi nastala epidemiološka situacija na odjeljenjima VI muško i II  muško (za produženo liječenje otvoreno), a u uslovima nedostatka srednjeg medicinskog kadra za redovan režim rada, molim da nagradite, shodno pravilniku o nagrađivanju, povećanjem na lični dohodak za tekući mjesec, osoblje koje je aktivno zaposleno.

 

Kako smo obaviješteni da je direktor bolnice praktično odmah proslijedio naše molbe Ministarstvu zdravlja, dana 05.04.2021. dobili smo odgovor da smo odbijeni za nagradu u vidu povećanja na lični dohodak, kao i novčanu nagradu Vlade Crne Gore u iznosu od 250 eura, uz obrazloženje da SPB Dobrota nema Covid ambulantu.

U isto vrijeme na odjeljenju VII žensko – akutno došlo je do pojave cvoid infekcije kod sada već pet pacijentkinja, koje su smještene među teško oboljelim psihijatrijskim pacijentkinjama, ali covid negativnim, jer ne postoje tehničke mogućnosti za njihovu izolaciju. Pošto je osoblje odjeljenja zatečeno takvom situacijom, uz dodatne napore za zbrinjavanje Covid pozitivnih pacijentkinja, čak 4 od 8 smjenskih sestara su se zarazile korona virusom.

Iako zvanično nijesmo Covid bolnica, a nijesmo imali mogućnost zbog preopterećenosti kapaciteta Covid centara da upućujemo pacijente van ustanove, praktično smo zbrinjavali, pored teških psihoza i pacijente i pacijentkinje sa težim kliničkim oblicima Covid infekcije.

Iz pomenutih razloga smatramo umjesnim da se zaposleni koji su angažovani na radu sa Covid pacijentima nagrade, kao što je pomenuto, sa 30% na lični dohodak za tekući mjesec, pored gore navedenog osoblja, i osoblje odjeljenja VII žensko akutno.

 

 

 

S poštovanjem,

Dr T. Mijatović Papić

Načelnica odjeljenja za produženo liječenje muško otvoreno

 

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account