#15159
Milojka
Guest

Informativno-primarno zdravstvo u SFRJ (radi poređenja): Pregledi se nijesu zakazivali, dr.su primali određen broj pacijenata, a med.sestra je na šalteru pravila trijažu i kartone slagala po prioritetu pregleda. Tada su prioritet ulaska u ambulantu imali nosioci partizanske spomenice, a potom pacijenti sa određenim dijagnozama. Pregledi kod specijalista se se zakazivali, ali čekanje nije bilo dugo. Ilusteracije radi, moja doktorka opšte prakse je iz SA pismom meni zakazala CT u Zagrebu, ona dobila odgovor i i tome me obavijestila. Želim da kažem da se iz bez informacionih tehologija “živjelo”….

U CG do 2008. godine kada je počela reforma i uveden status ID, nijesu zakazivani pregledi u primarnoj zdr.zaštiti, dok se kod specijalista nije predugo čekalo. Opet informativno: Dugo smo čekali u čekaonicama KCCG, ja sam posjećivala neurologa-uglavnom sam u čekaonicu dolazila u 7-7:30 a primana u ambulantu rijetko prije 13:00 sati, jer su bile gužve, a drugi dr.i tegničari preko reda uvodili pacijente iz Podgorice. To je riješeno uvođenjem elektronskog zakazivanja pregleda. Pošto sam u komentaru na fb SDM napisala dovoljno, ne bih ponavljala, osim da istaknem dobru stvar da je u OB NK otvoren EEG kabinet i da sam oslobođena čekanja u KCCG, jer, za sada, po potrebi dolazi Prof.Dr S. Vujisić, a priprema se domaći kadar da preuzme te pacijente. Ako imate drugih pitanja, osim specijalističkih pregleda, sa zadovoljstvom ću i o tome da pišem.

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account