#15354
Milojka
Guest

U vremenu poremećenih vrijednosti i u neorganizovanom zdravstvenom sistemu teško je ocijeniti komunikacijski odnos između pacijenata i zdravstvenih radnika. Komunikacija nije loša koliko je loše stanje u zdravstvu, ali smo se svi “opustili”. Pacijenti nijesu nikada bili “u centru zdravstvenog sistema”, pa odnos medicinskih radnika prema njima može biti ovakav ili onakav. Medicinski radnici su se najviše pokazali kao korektni u vrijeme korone! O susretu sa višim nivoima puno ne znam, a ID su spremni da nas saslušaju i posavjetuju onoliko koliko, kao ljudi, posjeduju empatije, nezavisno od ljekarskog poziva. Kao što se i sami žale (ili je to opravdanje) kompjuteri im odvlače pažnju, pa nas nemaju kad slušati niti u oči pogledati. Tako rijetko dolazimo do željenih savjeta o dijagnozi, terapiji i sl. Medicinske sestre/tehničari, u skučenim starim prostorijama (Nikšić) uglavnom ne iskazuju znake ljubaznosti, odgovaraju brzo, polurazgovijetno, kao da nas tretiraju kao nepoželjan teret. Naravno, svi se ne ponašaju jednako, jer se mladi kadar trudi da radi svoj posao…Teško da, doživotno, mogu zaboraviti ponašanje jedne ugledne dr. oftalmologijje (dr. med sci) u KCCG (prije 15-ak godina), koja je, moju 87-godišnju majku, verbalno maltretirala u ambulanti, na kontrolama, nakon neuspjele operacije katarkte. Tada me po prvi put pogodilo ponašanje doktora medicine (čiju profesiju mnogo, mnogo cijenim)! Kada sam (bilo je podavno), po nalogu ordinirajućeg neurohirurga, za moju sestru u komi obezbijedila i u KCCG donijela krv, toga dana mi je jedan mladi doktor na informacijama ispred Intenzivne njege rekao sljedeće: “Beš sam se čudio odakle krv, boga mi joj ne treba!” Ovi i njima slični doktori su i danas u KCCG i, naravno, uspješni  u karijeri! ……”Kako se ko rodi!”

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account