• This topic has 6 replies, 1 voice, and was last updated , 1 sedmica by Bojana.
 • Author
  Posts
  • #15246 Odgovori
   sdmcg
   Keymaster

   Šta smatrate da najprije treba promijeniti u zdravstvenom sistemu Crne Gore?

  • #15250 Odgovori
   Mirjana
   Guest

   Dobar dan.

   Potrebno je omoguciti da svaki dom zdravlja ima svoju laboratoriju, fizikalno odjeljenje, sve ono gdje zbog redova se mora ici kod privatnika.

  • #15251 Odgovori
   Valentina
   Guest

   <p style=”text-align: center;”>Primarni nivo: Povećati broj laboranata koji uzimaju krv jer se stvaraju redovi i nepotrebno čekanje. Na šalterima je mnogo sestara, dovoljna je jedna koja će samo to raditi.</p>
   Sekundarni nivo: u Podgorici ga nema, a potreban je više od svega!

    

   Tercijarni nivo: Sređene sobe i toaleti, ljubazne sestre, doktora je jako malo koji se baš posvete poslu. Npr. ortopedija, pacijenti samo čekaju Adžića, kod drugih neće…pitamo se zašto? Malo više SAVREMENE edukacije na našoj teritoriji kako bi se smanjili bespotrebni troškovi.

   Urgentni je blagi užas! Tamo ništa nije urgentno sem se ulazi preko reda.

   Onkologija da obezbijedi besplatnog psihologa za pacijente koji trebaju podršku, a tamo je svi oni trebaju!

    

  • #15255 Odgovori
   Milena
   Guest

   Primarni nivo da uvede savremene laboratorije, ultrazvuk, rendgen. Da se ne cekaju pregledi ginikologa po pola godine, a UZ dojke misaona imenica. Osnovni polni hormoni i hormoni stitne da se rade u DZ.

   Urgentni blok da se renovira, da ima recepciju otvorenog tipa sa ljekarom mladim koji radi trijazu i da se poveca broj ambulanti kako bi se smanjila cekanja. Da se osposobi snimanje skenera u UB pod hitno i zaposle tehnicari koji iskljucivo to rade u UB a ne da se ceka da sidje dezurni. Jer ionako imaju visak zaposlenih na nebitnim pozicijama a na bitnim imamo manjak. Hitnoj da se prosire ingerencije jer na kraju se kod njih samo pritisak moze izmjeriti i ekg uraditi. Gradska bolnica da se pravi pod hitno, povecan je broj stanovnika i smim tim je kbc prebukiran. Da se tumormarkeri rade cesce, skrininzi da budu zakonom obavezni, kao i sistematski pregledi djece. Veci broj izabranih ljekara je neophodan. Kao i dom zdravlja u dijelu grada Momisici- preko Morace

  • #15254 Odgovori
   Suad
   Guest

   Imenovanje direktora klinickih centara, opstih bolnica, domova zdravlja, HMP i svih ostalih JZ ustustanova iskljucivo po političkoj liniji je praksa od koje se treba udaljiti u zdravstvu i obrazovanju sto prije. Mislim da je to preduslov za svaki dalji iskorak

  • #15259 Odgovori
   Milojka
   Guest

   U ovakvom rasulu teško je reći šta “prvo treba uraditi” jer je sve “prvo”. Prvo detaljno skenirati rad svake zdravstvene ustanove u Crnoj Gori i imenovati direktore koji poznaju organizaciju ustanova i spremni su da reformišu postojeću organizaciju u skladu sa potrebama medicinskih radnika i pacijenata. Menadžeri da “zaborave” kojoj političkoj partiji pripadaju, bar dok su na poslu u ZU, te da svoje saradnike biraju po stručnosti a ne, isključivo, koleginice i kolege iz svoje partije. U postojećim, prostorno lošim uslovima i sa malo dijagnostičkih aparata, uraditi sve da se u takvom stanju napravi minimum uslova za prijem pacijenata i koliko toliko blagobvremenu dijagnstiku. Raščistiti stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i, organizaciju rada prilagoditi broju izabranih doktora, kojih svuda nedostaje, a u čemu je DZ u Nikšiću “lider”. Kažem, prilagoditi rad u korist pacijenata, jer uvođenje reda u bilo koju djelatnost može da se, bar malo, kompenziraju postojeći objektivni problemi, koje su nadležni skrivili, ne ulažući u zdravstveni sistem decenijama.

   Često sam se pitala koliko je korektvo i humano “ćerati inat” sa MZ, Vladom i raznim menadžmentima na štetu pacijenata. Poželjno bi bilo da medicinski radnici svih profila budu ne samo “čuvari” našeg zdravlja i života nego i naši partneri u borbi za blji zdravstveni sistem. Bajke o velikim reorganozacijama su puste želje i medicinskih radnika i pacijenata, jer su zdravstvene ustanove stare i neuslovne, novca nema, što pokazuje trenutno stanje u zdravstvu. Svjedoci smo da u KCCG postoji nedovoljan broj dijagnostičkih aparata, a u opštim bolnicama pogotovu.

   Napominjem da je dobro i da smo srećni što imamo razvijen privatni zdravstveni sektor, sa dobrim doktorima i dijagnostičkom opremom, ali su usluge u PZU za standard crnogorskih građana mnogo skupe! N'o, pošto se pitanje odnosi na javno zdravstvo, kao pacijentkinja, smatram da organizacija rada u ovom sistemu treba da prethodi investicijama o kojima svi sanjamo!

  • #15258 Odgovori
   Bojana
   Guest

   Smatram da je najneophodnija u našem zdravstvenom sistemu dobra organizacija istog. Svaki dobar domaćin zna da se efekti nedostatnih resursa bilo koje kategorije (ljudski, materijalni, tehničko-tehnološki itd.) mogu prevazići ili barem umanjiti samo najboljom mogućom organizacijom postojećih. To kod nas nikako nije slučaj. Nemanje nacionalnih protokola i smjernica je poražavajuće i sramotno i gdje god to da kažete gledaju vas kao bića niže sorte.

   Trebalo bi konačno zažmuriti na jedno oko pa na određene pozicije postaviti sposobne umjesto podobnih, kad ih već nemamo da su “2u1”.

Odgovori na: Šta smatrate da najprije treba promijeniti u zdravstvenom sistemu Crne Gore?
Tvoji podaci:
Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account