Ulaganje u zdravstvo nije pratilo rast državnog budžeta. To pokazuje i uporedna analiza izdvajanja za zdravstveni sistem Crne Gore i za tu oblast u Sloveniji. U 2017. godini kada je bruto društveni proizvod u Crnoj Gori bio 4,3 milijarde eura, budžet za sistem zdravstva bio je 201 milion eura, odnosno 4,7 odsto BDP-a. Na drugoj strani, slovenački BDP je iznosio 43 milijarde, a oni su u zdravstvo uložili 6,6 odsto BDP-a. Da je Crna Gora uložila 6,6 odsto onda bi to iznosilo 283 miliona, odnosno imali bi 80 miliona eura više na raspolaganje za liječenje. To je važno kako bi imali kvalitetniji i duži život. Građani Slovenije duže žive od građana Crne Gore za četiri godine, i to kod njih iznosi 81,9 godina u prosjeku. U Crnoj Gori se prosječeno živi 77,7 godina – pokazalo je istraživanje Sindikata doktora medicine.

Infografik je nastao u okviru projekta “Razgovori u društvu- socijalni dijalog za bolju budućnost” koji Sindikat doktora medicine realizuje u partnerstvu sa Centrom za razvoj nevladinih organizacija i uz finansijsku podršku Evropske unije (kroz evropski instrument za demokratiju i ljudska prava EIDHR)

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account