ODLAZEĆA VLADA I NKT SKORO MJESEC IGNORIŠU ZAHTJEV „MONTEFARMA“

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/491471/bolnice-da-se-same-snadju-za-vakcinu-i-zastitnu-opremu?fbclid=IwAR3napmTfJpPVDGK443hKNbscTlW68_s3FjoVePUAf8fbzn-tF8S_taVU78

NKT i Ministarstvo već mjesec ne odgovaraju na zahtjev da se obezbijedi novac za vakcinu protiv gripa i zaštitnu opremu protiv kovida, o čemu je “Montefarm” obavijestio ustanove

“Montefarm” prije dva mjeseca tražio novac za hitnu nabavku zaštitne opreme, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore“Montefarm” prije dva mjeseca tražio novac za hitnu nabavku zaštitne opreme, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Odlazeća Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti skoro mjesec ignorišu zahtjev „Montefarma“ da se obezbijedi novac za nabavku dodatnih količina vakcine protiv sezonskog gripa i zaštitne opreme protiv koronavirusa, s obzirom na to da su zalihe skoro potrošene.

Iz “Montefarma” su zbog toga zamolili državne zdravstvene ustanove (domove dravlja i bolnice) da dodatne doza vakcina, ali i zaštitnu opremu protiv koronavirusa nabave sami.

U dopisu „Montefarma“ zdravstvenim ustanovama, u koji su „Vijesti“ imale uvid, piše da se ta ustanova 4. novembra obratila Ministarstvu zdravlja i NKT i da do 1. decembra nisu dobili nikakav odgovor.

„U obavezi smo da vas obavijestimo da su zalihe ove robe na minimalnim količinama pa ne možemo garantovati dalje snabdijevanje ovim medicinskim sredstvima u narednom periodu… Molimo sve javne zdravstvene ustanove da, ukoliko imate mogućnosti, izvršite samostalnu nabavku zaštitne medicinske opreme“, piše u dokumentu.

„Montefarm“ je, piše u dopisu, tražio novac za 10.000 doza vakcine protiv gripa, 5.000.000 komada nitrilnih nesterilnih rukavica, 400.000 pari hirurških rukavica, po 200.000 komada jednokratnih zaštitnih odijela i jednokratnih vodootpornih mantila.

Iz Ministarstva zdravlja i NKT „Vijestima“ juče nisu odgovorili zbog čega sredstva za nabavku vakcine i zaštitne opreme nisu obezbijeđena, te zašto novac nije preusmjeren sa računa za donacije NKT, na kojem se nalazi više od osam miliona eura.

Prema podacima iz dopisa, za nabavku vakcine i medicinske opreme potrebno je 1,64 miliona i to za period od četiri mjeseca.

U zahtjevu „Montefarma“, koji je upućen početkom novembra nadležnima, navodi se da je vakcinacija počela 2. novembra i da su već nakon dva dana dobili zahtjeve skoro svih domova zdravlja da su količine koje su planirane nedovoljne, da je odziv za vakcinaciju iznad njihovog očekivanja i da su količine pri kraju.

„Uz konsultacije sa Instititom za javno zdravlje, potrebno je nabaviti još 10.000 doza, ukoliko ih proizvođač bude imao. Izvjesno je da ponuđač Farmalab, koji je isporučio vakcinu protiv sezonskog gripa ima na raspolaganju 2.000 doza po cijeni od 8,39 eura po dozi“, piše u zahtjevu koji potpisuje direktor te ustanove Radoman Dragaš.

Iz „Montefarma“ su naglasili da su još 3. oktobra obavijestili Ministarstvo zdravlja i NKT da je potrebno hitno nabaviti zaštitnu opremu – rukavice i mantile.

“Vijesti” su sredinom novembra objavile da je podgorički Dom zdravlja potrošio svih 11.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa. To je potvrdio i direktor te ustanove Nebojša Kavarić, koji je pojasnio da su vakcinu primili svi koji su se prijavili. Građani sa hroničnim oboljenjima žalili su se da im je u domu zdravlja rečeno da vakcine nema i da ne znaju kada će stići nove doze.

Iz “Montefarma” su tada saopštili da je nakon prispjeća vakcine protiv sezonskog gripa VaxigripTetra u skladište te ustanove istog dana počela isporuka svim javnim zdravstvenim ustanovama u kojima se vrši vakcinacija stanovništva, na osnovu njihovih procjena i potreba.

“Potrebnu količinu vakcine protiv sezonskog gripa planiraju isključivo javne zdravstvene ustanove u koordinaciji sa Institutom za javno zdravlje. Procijenjene količine za sve javne ustanove se sumiraju i na osnovu plana koji se pismenim putem dostavlja Montefarmu i raspisuje se tender kako bi se vakcina blagovremeno distribuirala”, piše u odgovoru “Montefarma”.

Iz te ustanove su kazali da je njihova obaveza raspisivanje tendera, prijem, pravilno skladištenje, čuvanje i transport vakcine protiv gripa. Podsjetili su da je ove godine nabavljena i isporučena 31.000 doza VaxigripTetra, proizvođača Sanofi Pasteur-Francuska.

Zdravstvene vlasti su nedavno saopštile i da je Crna Gora krenula u proces nabavke, te da je uplatila avans za buduću vakcinu protiv koronavirusa.

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account