“Više je jasno da se višedecenijska praksa izbora direktora kroz partijsko pripadanje nije promijenila, niti prošle, niti će, izgleda, ni ove godine”, kazala je predsjednica SDMCG

https://www.vijesti.me/tv/emisije/605393/popovic-samardzic-veliki-uticaj-politike-na-zdravstvo-povecanje-plata-zaustavilo-odliv-ljekara?utm_campaign=vijesti_share_counter&utm_medium=app_ios&utm_source=vijesti_ios&fbclid=IwAR0yRCu56XaDjj2x39GRff6lYydLOuK_qxkhPvNKpgevqzq4RfZJ-tYs3zM

Popović Samardžić, Foto: TV VijestiPopović Samardžić, Foto: TV Vijesti Vijesti online

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić je rekla da će, prema njihovim informacijama, sa formiranjem nove vlasti doći i do promjena na čelu nekih zdravstvenih ustanova.

“Ne u svim, i te promjene biće odraz trenutnih konstituenata vlasti i najveće opozicione partije”, rekla je Popović Samardžić u Bojama jutra.

https://www.vijesti.me/tv/emisije/605393/popovic-samardzic-veliki-uticaj-politike-na-zdravstvo-povecanje-plata-zaustavilo-odliv-ljekara?utm_campaign=vijesti_share_counter&utm_medium=app_ios&utm_source=vijesti_ios&fbclid=IwAR0yRCu56XaDjj2x39GRff6lYydLOuK_qxkhPvNKpgevqzq4RfZJ-tYs3zM#:~:text=%22Vi%C5%A1e%20je%20jasno,u%20zdravstvenom%20sistemu.

“To je ono što stalno pričamo i više je jasno da se višedecenijska praksa izbora direktora kroz partijsko pripadanje nije promijenila, niti prošle, niti će, izgleda, ni ove godine”, dodaje ona.

Da bi kvalitet bio ispred politike, ističe, građani treba da počnu da osuđuju demagogiju i retoriku kojoj, kako je kazala, svjedočimo posljednjih godina.

Kako bi se došlo do željenih promjena, naglašava, potrebno je pokušati smanjiti uticaj partijskog pripadanja, a plan za reformu zdravstva koji bi bio donijet mora važiti na najmanje deset godina.

Popović Samarždić je kazala i da je povećanje plata zaustavilo odliv ljekara.

Sindikat doktora medicine radi na izvještaju koji analizira korupciju u zdravstvu i procese javnih nabavki, a prema informacijama koje posjeduju, kako je kazala Popović Samardžić, u proteklom periodu obavljane su kupovine u milionskim iznosima za koje nisu raspisivani tenderi.

“Nije sprovođena procedura javnih nabavki, a trebalo je po zakonu”, kazala je ona u jutarnjem programu TV Vijesti.

“Takođe, u posjedu smo informacija da se u nekim slučajevima pribjegavalo izradi većeg broja lažnih faktura na iznose manje od 5.000 eura, kako bi se izbjegle procedure koje propisuje Zakon o javnim nabavkama i pravilnici rada pojedinih ministarstava”, dodala je Popović Samardžić.

Rekla je da podržavaju inicijativu skupštinskog Odbora za zdravstvo za saslušanje čelnika u zdravstvenom sistemu.

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account