UVOD

Praćenjem ispunjenja obećanja nosilaca državnih funkcija osiguravamo odgovornost i transparentnost u postupanju izvršne vlasti i pomažemo građanima da procijene efikasnost svojih izabranih predstavnika. Kontinuirano praćenje performansi javnih funkcionera ne samo da se jača društvena odgovornost, već i doprinosi ukupnoj efikasnosti i efektivnosti državnih službi. Ono građanima pruža alat za procjenu da li se javni resursi koriste odgovorno i da li su politike usklađene s javnim interesom. Samo kroz stalnu kontrolu, građani se mogu zalagati za poboljšanja, zahtijevati transparentnost i insistirati na prilagođavanju politike kada obećanja nijesu ispunjena. Ovaj proces pomaže u spriječavanju korupcije, zloupotrebe javnih resursa i osigurava da funkcioneri daju prioritet potrebama i brigama građana, koji se ujedno ohrabruju da uzmu aktivno učešće u demokratskim procesima. Štaviše, praćenje realizacije obećanja od strane javnih funkcionera igra vitalnu ulogu u promovisanju kulture povjerenja i kredibiliteta u vladinim institucijama. Kada građani svjedoče kako javni službenici ispunjavaju svoje obaveze, to pojačava percepciju da Vlada istinski radi na rješavanju društvenih potreba. Ova pozitivna povratna sprega može dovesti do povećanog povjerenja javnosti u strukture upravljanja, podstičući snažniji osjećaj građanskog ponosa i angažmana. Osim toga, monitoring rada državnih službi pomaže u sprečavanju erozije demokratskih vrijednosti. Kada građani aktivno učestvuju u preispitivanju postupaka javnih funkcionera, to djeluje kao zaštita od autoritarnih tendencija, korupcije i zloupotrebe vlasti. Ono jača princip da su javni funkcioneri odgovorni ljudima kojima služe, stvarajući robusniji i osjetljiviji demokratski sistem.

Dr Milena Popović Samardžić

Publikacija u cjelosti podijeljena je u dokumentu u prilogu.

0 Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account