Infografik pokazuje uporedne podatke o broju zaraženih, broju testiranih i broju umrlih u Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Tajvanu. Odabrali smo ove zemlje zbog njihovog različitog pristupa u borbi sa pandemijom sa ciljem poređenja rezultata svakog od tih pristupa. U narednom periodu ćemo analizirati pristup svake od zemalja, kao i ključne stavke koje opredjeljuju strategiju neke zemlje u borbi protiv pandemije.Porast smrtnosti u Crnoj Gori za 66,5% za samo 26 dana je zabrinjavajući. U Njemačkoj i Velikoj Britaniji stopa rasta smrtnosti je oko 10% uprkos rastu broja zaraženih. Porast broja testiranih ne prati zahtjeve koje pred nama stavlja epidemiološka situacija u Crnoj Gori. Crna Gora u protekla tri mjeseca imala je najveću stopu zaraženih koronom u Evropi. Da li i šta učimo iz statistike?U razmaku od 26 dana, u periodu od 6. do 1. novembra, za samo 26 dana broj zaraženih, na stopi od milion stanovnika, u Crnoj Gori “skočio” je za 49%.U isto vrijeme, i u ostatku Evrope, raste broj inficiranih.U Velikoj Britaniji broj zaraženih je porastao za 95%. U Njemačkoj za 75%, u Švedskoj 29%, a na Tajlandu za 5%.Međutim:Samo u Crnoj Gori drastično raste i broj umrlih.Broj umrlih u Crnoj Gori je u praćenom periodu porastao za čak 66,5%.U Njemačkoj i Velikoj Britaniji porastao je oko 10 %, u Švedskoj manje od 1%, dok je na Tajvanu nula.A, kako se nacionalne vlasti bore protiv obuzdavanja širenja korone?Dok u Crnoj Gori rastu brojevi i zaraženih i umrlih za 49%, odnosno 66,5 odsto, rast broja testiranih se zaustavlja na 25 %.U isto vrijeme, države u kojima je stopa rasta smrtnosti višestruko manja i kreće se oko 10%, testiraju više od nas. Broj testiranih u Švedskoj je povećan za 35%, u Njemačkoj za 29%, u Velikoj Britaniji 28%, a na Tajvanu za 8%.Infografik je nastao u okviru projekta “Razgovori u društvu- socijalni dijalog za bolju budućnost” koji Sindikat doktora medicine realizuje u partnerstvu sa Centar Za Razvoj NVO i uz finansijsku podršku Evropska unija u Crnoj Gori (kroz evropski instrument za demokratiju i ljudska prava EIDHR

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account