Nijesam se ni jednog trena dvoumila da pružim doprinos, pokažem solidarnost i odgovornost. Baterije – koje se brzo troše – punim saznanjima o izliječenim pacijentima. Svaki naš sugrađanin koji dobije bitku protiv korone je moja nova satisfakcija – poručuje dr KaradžićSvaki izliječeni pacijent razlog za novi osmijehFoto: PobjedaDr Maja Karadžić

Uvrijeme kada nam odlaze dragi ljudi, kada strah od pozitivnog testa i borba za dahom postaju svakodnevica, imali smo sreću da u kovid ambulanti Doma zdravlja na Starom aerodromu upoznamo dr Maju Karadžić. I dok nam je temperatura lomila snagu i borili smo se za vazduh, a parametri rasli – dr Maja je uvijek bila dostupna. Svima jednako i svima sa osmijehom.

Tim riječima su se našoj redakciji obratili Hasan i Sejdefa Ljuljanović, penzioneri iz Podgorice, ističući

zadovoljstvo što su bili pacijenti dr Karadžić i želeći da ,,pišemo u novinama o doktorki koja liječi osmijehom“.

– Hvala joj za brigu, za brzu i dobru dijagnozu, za uspješno liječenje, za trud i opet za osmijeh. Znam koliko je teško medicinskom osoblju, kao i da ostavljaju svoje porodice da bi brinuli o nama. Zato želim da se javno zahvalim svim medicinarima zbog žrtve koju podnose zbog nas – naglasili su Ljuljanovići ističući da sve ovo traje predugo, ali i moleći da ,,osmijeh ostane i naš i vaš lijek“.

Važan prvi kontakt


Doktorka Maja na te riječi našeg čitaoca odgovara, očekivano – osmijehom.

– Osmijeh ponesem iz kuće gdje mi ga izmame suprug i troje djece, a volim da ga podijelim sa pacijentima i kolegama. Zarazan je i onda se i oni nasmiju i bar za tren zaborave na muku zbog koje su došli – kaže dr Karadžić, koja je od početka infekcije na prvoj liniji odbrane od kovida.

Nije se dvoumila da odmah od marta počne da radi u kovid ambulanti, iako smo u to doba ,,svi umirali od straha“. Rado se odazvala pozivu nadležnih i sa kolegama uključila u punkt u Tološima, namijenjen pregledu pacijenata za koje se sumnja da su oboljeli od korona virusa. Prvi slučajevi oboljenja, potvrdili su kasnije i epidemiološki testovi, prošli su kroz njenu ordinaciju.

Naša sagovornica završila je Medicinski fakultet u Podgorici 2009. godine. Od 2012. radila je šest i po godina u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a potom tri godine kao izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja. Na specijalizaciji je iz pedijatrije (njena ljubav od djetinjstva), a sada je angažovana u kovid ambulanti na Starom aerodromu. Najvažnije je, kaže, posmatrati svakog pacijenta zasebno, ući u srž problema, sagledati stvari iz njegovog ugla.

– Mnogi reaguju na osmijeh koji ih sačeka kada uđu u moju ambulantu, tako mi uspostavljamo prvi kontakt, razgovorom, ponekom šalom i uzimanjem osnovnih podataka i tako stičemo međusobno povjerenje.

Posvećenost


Naglašava da se posvećenost bilo kojem poslu, a pogotovo ljekarskom, ne uči i ne planira.

– Posvećenost nosim u sebi. Prvenstveno je stvar vaspitanja, počevši od učenja mojih roditelja da treba pomoći nekome ko je u problemu, a onda i satisfakcije dok gledam zadovoljnog, nasmijanog i izliječenog pacijenta.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je toliko omiljena kod pacijenata i koje osobine ima ljekar kojem pacijenti vjeruju, dr Karadžić naglašava da on mora da bude pristupačan, savjestan i, naravno, stručan.

– Ljekari koji pokazuju kliničku empatiju sa pacijentima mogu poboljšati njihovo zadovoljstvo brigom i motivisati ih da se drže liječenja i misle pozitivno.

Epidemija korone traje već godinu i po, broj zaraženih je i dalje veliki, a pacijenti uvijek žele stručnost i maksimalnu predanost, pa su snaga, strpljenje svakodnevno na ispitu. Dr Maja podsjeća da je od prvog dana uključena u sistem, te da je iz mjeseca u mjesec sve teže i zahtjevnije.

– Stojim iza riječi koje sam rekla na početku epidemije: nijesam se ni jednog trena dvoumila da pružim doprinos u prvoj liniji odbrane, pokažem solidarnost i odgovornost. Baterije (koje se svako malo troše) punim saznanjima o izliječenim pacijentima. Svaki naš sugrađanin koji dobije bitku protiv korone je moja nova satisfakcija – zaključuje dr Maja Karadžić.


Doktorice, znam da Vi možete da me izliječite…


Dr Maja Karadžić kaže da je sve vrijeme u kovid ambulanti i na terenu bilo različitih primjera, lijepih, ali i tužnih.

– Većinom su to oni koje sam srijetala svakodnevno, brinući se o njima. Imala sam mladog pacijenta (35 godina) sa komplikacijom kovida i upalom pluća. Nakon dva dana terapije stanje mu je postajalo sve lošije, padala mu je saturacija kiseonika, rasla tjelesna temperatura. Uz sve moje napore i liječenje rekla sam mu da ga moram uputiti na Infektivnu kliniku, na što je on odmahnuo glavom i rekao: ,,Ja znam, doktorice, da Vi možete da me izliječite. Neću da idem u bolnicu. Želim da me Vi liječite, a ja obećavam da ću slušati sve što kažete, dolaziti na terapiju i kontrole“. Moram reći da zbog tog pacijenta nijesam spavala noćima dok ga nijesmo izliječili. Nikad neću zaboraviti dan kada je ušao u ordinaciju presrećan, zdrav i bez gušenja! Skočila sam od sreće što smo se izvukli i on i ja – ispričala nam je dr Karadžić.

Osam najtežih dana

Dr Karadžić kaže da su se u martu ove godine zarazili koronom ona i suprug, s tim što je ona primila prvu dozu vakcine, dok suprug nije bio vakcinisan.

– Prošla sam sa blažim simptomima, iako mi je bilo jako neprijatno kada sam saznala da sam pozitivna. Pojavio se strah, što sad, kako, prisjetila sam se svakog pacijenta, svih simptoma, psiha je radila svoje, ali sam kratko razmišljala o sebi jer smo mi velika i živahna porodica i kod nas nema mjesta lošim mislima, samo osmijehu. Međutim, poslije četiri dana razbolio se moj suprug i u početku je imao blaže simptome, ali je poslije sedam dana stanje krenulo da se komplikuje jer je imao obostranu upalu pluća, koja nije reagovala na svu terapiju. Završio je u bolnici na kiseoniku osam dana i to je bilo najtežih osam dana u našim životima, s obzirom na to da se skoro nikada ne razdvajamo. Borbu za kiseonik i za ozdravljenje nećemo nikada zaboraviti, pogotovo djeca – rekla je dr Karadžić, naglašavajući da se sve dobro završilo zahvaljujući ljekarima koji su radili na odjeljenju kovid kardiologije, njenim predivnim kolegama koji su bili tu 24 časa dnevno.

Dodala je da od prvog dana kovid epidemije ima perfektnu komunikaciju sa infektolozima, pulmolozima, internistima i epidemiolozima, da zajedničkim snagama liječe pacijente i često ih zove za konsultacije, pa je i u tom slučaju jer, kako kaže, ,,za sebe i svoju porodicu ne možete objektivno gledati stvari“.

Vakcinišite se, nemojte dozvoliti da se borite za vazduh


– Dr Maja Karadžić kaže da je drugu dozu vakcine primila 12 nedjelja nakon preležanog virusa. Smatra da joj je i prva doza donijela zaštitu i da je zahvaljujući njoj prošla sa blažim simptomima.

– Imam ovih dana u ambulanti pacijente koji kažu ,,Eto, vakcinisala sam se i zarazila…“ Ja im kažem: ,,Jeste, u pravu ste, ali nijesu se vakcinisali oni oko vas. A za razliku od njih Vi ćete proći sa lakšim simptomima…“ Dobiju upalu pluća, opet razočaranje, ali kod mene nema razočaranja, glavu gore, vakcina nas štiti, imamo osmijeh i pozitivne misli i sjajno odreaguju na terapiju – kaže dr Karadžić.

Ona dodaje da, nažalost, ima i onih koji uz sve napore izgube bitku.

– Nemojte dozvoliti da se borite za vazduh, da prelistavate stare fotografije i da razmišljate o najgorem ishodu.

Nemojte, zbog onih koji vas vole, zbog djece, roditelja, prijatelja… Imate izbor! Vakcinišite se da zaštitite i sebe i druge i da ubrzo skinemo maske, zagrlimo se, poljubimo i nastavimo da normalno živimo. Jer, samo od nas zavisi koliko će još sve ovo trajati – poručuje dr Maja Karadžić.

Autor:Radmila Uskoković Ivanović

VIŠE NA WEBU: https://www.pobjeda.me/clanak/svaki-izlijeceni-pacijent-je-razlog-za-novi-osmijeh?fbclid=IwAR3Jq6E3pB8AFhGol9daJFHmnmaTwAm-KP1AsYUhCCsFcy6ryUAY9687zms

Projekat Dijalozi.me – “Servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Sindikata doktora medicine Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

©2024 dijalozi.me

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account